Chiar asa: de ce? Daca business-ul tau nu este in domeniul design-ului web, de ce te chinui sa-ti creezi propriul site? Nu faci altceva decat sa pierzi timp si bani.
- Timpul il pierzi pentru ca realizarea unui site nu este chiar atat de usoara precum crezi.
- Banii ii pierzi pentru ca in loc sa te concentrezi pe propriul business tu pierzi timpul cu site-ul.
Si contabilitatea o poti face singur, inveti si elimini contabilul din schema. Dar oare se merita timpul alocat? Nu. De accea ai un contabil. Pe aceasta logica putem merge mai departe cu alte cateva zeci de exemple.
Principalul motiv pentru care alegi sa-ti creezi singur site-ul este cel reprezentat de costuri. Mai sunt și alte motive, cum ar dorinta de control sau neincrederea, insa principalul motiv ramane costul.
Vrei sa faci economii si te-ai gandit ca un site nu e mare lucru. Il poti face si singur. Asa incepi cu stangul in afaceri si apoi te intrebi de ce nu merge treaba. Probabil gasesti si vinovatii: Guvernul, conditiile economice, nu e cash in piata, „asta-i Romania” …etc. Normal ca nu iti merge business-ul atata vreme cat tu, in loc sa te focusezi pe ce stii cel mai bine sa faci, pe atragerea de clienti noi sau fidelizarea clientilor existenti, pierzi timp realizand site-uri. Scuza-ma ca-ti spun intr-un mod direct: singurul vinovat esti tu pentru ca te complaci intr-o mentalitate gresita. Site-ul este o investitie, nu o cheltuiala.
Poti fi tentat sa folosesti un site-builder, mai ales daca dai crezare reclamelor agresive care te tot urmaresc online. Totul este prezentat frumos, te incanta cand citesti ca nu trebuie sa stii cod, nici design si site-ul este gata rapid. Total gresit! Clientii unui site-builder habar nu au ce primesc. In plus, pe site-ul tau vor fi reclame si link-uri catre alte site-uri. Chiar credeai ca este gratuit? Cine crede in genul asta de gratuitati este naiv si ii doresc mult succes pe viitor in business.
Cateva motive pentru care trebuie sa eviti un site builder:
– Nu sunt pe placul Google. Fie ca folosesc elemente tip flash, fie ca nu il poate verifica in Webmaster Tools. Sunt multe motive pentru care iti poti lua adio de la o pozitionare buna in Google si implicit de la potentiali clienti.
– Template-uri urate. Cele mai multe sunt asemanatoare interfetei din Windows 98.
– Faci o impresie proasta din prima.
„Sunt o firma mica, am nevoie de un site ieftin, poate sa fie si gratuit” Ai auzit de expresia: prima impresie conteaza? Nu-ti subestima vizitatorii si potentialii clienti.
Daca ai vrea sa cumperi online un produs si ai intra pe un site creat cu aceste intrumente de tip site builder iti garantez ca nu vei cumpara. Nu vei avea incredere! Nici site-ul tau nu va prezenta incredere vizitatorilor.
– Se incarca greu si mare parte dintre elemente nu sunt adaptate pentru mobil. Sa ai un site lenes si care nu se adapteaza pe mobil este de neconceput in 2018.
– Nu ai brand online. Adresa site-ului va fi de tipul numelefirmei.numelebuilderului.com in loc de numelefirmei.ro. Adresa de e-mail la fel. Acesta este un aspect foarte important!
– Grad scazut de uzabilitate, datorat atat de limitarile platformei dar si de cunostintele tale in ceea ce priveste aceasta notiune.
– Reclamele altora pe site-ul tau. Sau mai rau: indemnul catre vizitatorii site-ului tau: „Fa-ti si tu un site GRATUIT” – afisat de catre sitebuilder. Alte detalii aici nu isi au rostul.
– Nu ai asistenta. Esti pe cont propriu. Sigur ca un site builder are si un serviciu de asistenta, insa va trebui sa platesti. Cum ar fi sa platesti si la banca de fiecare data cand soliciti o informatie despre contul tau?
– Nu este gratis! Cum spuneam: nimic nu este gratis. Toata lumea stie.
– Migrare greoaie spre imposibila. Cei mai multi web-designeri de ocazie, dupa ce au o experienta cu un site-builder, vad ca au pierdut timp si bani, iau hotararea sa faca lucrurile cum trebuie. Sunt situatii in care zici: daca tot am facut site-ul, bun, rau cum e, il mut pe un domeniu si cand o sa am buget pe viitor o sa mi-l refaca un specialist. Este posibil ca acest plan sa nu functioneze. Sfatul meu este sa faci lucurile bine de prima data.
– Nu ai nicio speranta sa ajungi in prima pagina in motoarele de cautare. Sa faci SEO eficient pe un site construit pe un site-builder este imposibil.
– Te bucuri ca este gratuit sau ieftin si exact asta vei obtine….ceva ieftin. Nu este bine deloc pentru ca acel ceva este imaginea ta sau a firmei tale.
Este adevarat ca cele mai multe persoane care isi doresc un site isi fac griji de costuri. Insa, cand doresti sa castigi bani trebuie sa investesti bani. Simplu. Cum sa faci ca investitia intr-un site sa fie una eficienta….este alta discutie pe care o voi aborda intr-un articol viitor sau ma poti contacta. Iti voi oferi informatiile de care ai nevoie.
Site-ul este imaginea ta sau a firmei tale. Vei pierde bani (prin pierderea de potentiali clienti, parteneri si clienti existenti) daca site-ul nu arata profesional, daca nu respecta niste reguli care se invata in ani de lucru si daca nu are functionalitatile necesare. Este atat de logic!
Trebuie sa scapi de mentalitatea paguboasa ca le poti face singur pe toate. Nu poti. Poti doar sa incerci pe timpul si pe banii tai.
Nu-ti sacrifica site-ul pentru ca iti sacrifici imaginea. Iar imaginea inseamna profit. Daca te intereseaza profitul atunci te intereseaza ca site-ul tau sa fie unul profesional nu o tentativa. Simplu.
Sunt atat de multe aspecte de luat in calcul la crearea unui site incat si mie uneori imi este greu sa rezolv o problema sau o situatie. Si am o experienta de 9 ani in creare de site-uri. 9 ani, in care zi de zi creezi si gestionezi site-uri inseamna ceva! Si cu toate acestea provocarile apar.
Chiar daca ai ceva notiuni despre:
web development | web hosting | uzabilitate | programare | design | securitate web – nu-ti pierde vremea sa-ti creezi singur site-ul. In cazul in care apar probleme, si crede-ma ca acestea apar, vei fi singur, vei incerca sa le rezolvi si de aici mergi pe doua cai:
– Prima: rezolvi problemele aparute insa timpul pierdut nu il mai recuperezi. Cand zic timp ma refer la ore sau la zile.
– A doua: nu reusesti sa rezolvi probleme si vei fi nevoi sa apelezi la cineva. Pe langa faptul ca vei plati, timpul tot nu il mai recuperezi.
Ambele situatii sunt neprofitabile pentru tine.
Exista si a treia cale?
Concluzia este urmatoarea: a-ti realiza singur site-ul are un impact negativ asupra ta si a afacerii tale. De accea iti recomand sa apelezi cu incredere la un web designer sau la o agentie web. Stabileste cu acesta o relatie pe termen lung si vei avea numai de castigat daca gasesti persoana potrivita. Mai bine investesti o suma de x lei si castigi x10 termen lung decat sa-ti investesti propriul timp in crearea site-ului si sa pierzi bani si clienti.