Cu siguranta o mare parte dintre cei care vor citi titlul articolului se vor mira, probabil ca vor rade. Cum adica: ce este WordPress? 😁 Toata luma stie ce este WordPress! Poate, zic eu. Totusi, cred ca daca mai sunt 100 de persoane care nu stiu ce inseamna WordPress, merita sa scriu articolul.
WordPress este un instrument util oricarei persoane isi doreste o prezenta online. O platforma mai exact, gandita initial pentru crearea de blog, care a evoluat spectaculos si care va evolua mult timp de acum incolo. Platforma a fost creata si lansata pe data de 27 mai 2003 de care Matt Mullenweg.
Ce se poate realiza pe platforma WordPress?
Orice tip de site, de orice complexitate (ex.: site de prezentare, de tip corporate, site de anunturi, de joburi, de licitatii) ziar sau revista online, blog, magazin online, aplicatii intranet, directoare online, comunitati online, site de tip „wiki” – documentatie interna sau publica, forumuri…aprope orice tip de site pe care ti-l poti imagina.
WordPress reprezinta o oportunitate atat pentru noi ca si furnizori de servicii pentru aceasta platforma cat si pentru clienti. Avantajul major pentru clientii care prefera WordPress este ca vor putea beneficia de toate avanatajele pe care le poate oferi un site. Nu exista o alta posibilitate de a obtine de la un site ceva mai mult decat de la unul creat pe platforma WordPress.
WordPress este cel mai utilizat CMS din lume.
CMS (acronimul de la content management system) este un sistem de gestionare a continutului unui site si care facilitaeaza controlul si publicarea de texte, imagini in site. Mai simplu: cu ajutoul unui CMS vei putea sa adaugi usor o pagina in site fara sa mai aplezi la un programatori sau web developer. Aici WordPress exceleaza, fiind cel mai felxibil CMS existent. Cum Facebook este referinta pentru retelele sociale, asa este WordPress pentru platfromele de creare site.
In imaginea de mai jos se vede clar diferenta intre WordPress (culoarea albastra) si principalii sai „competitori” Joomla (culoare rosie) si Drupal (culoare galbena).
Cateva statistici interesante:
– 27,5 % dintre toate site-urile din lume sunt pe platforma WordPress, ceea ce inseamna ceva! (Sursa: torquemag.io)
– sunt publicate aproximativ 24 de articole pe secunda pe platforma WordPress. (Sursa: torquemag.io)
– pentru cuvantul „WordPress” sunt efectuate peste 2.700.000 de cautari lunare (Sursa: torquemag.io)
– versiunea 4.6 a platformei WordPRess a fost descarcata de 21.7 milioane de ori. (Sursa: torquemag.io)
– 75.000.000 de site-uri depind de WordPress. (Sursa:managewp.com)
– costul de creare al unui site personalizat pe platforma WordPress este cuprins intre $1,000 si $15,000 (Sursa: managewp.com)
O utilizare mai putin cunoscuta la noi in Romania este posibilitatea de a utiliza WordPress ca platforma wiki. Adica, o baza de date de informatii interna sau externa in care sunt prezentate procese, procedee de lucru sau tutoriale.
Exemplu pe scurt de wiki intern:
– Clientul nostru va fi abordat prin urmatorii pasi: 1, 2,3. Dupa semnarea contractului se vor derula urmatoarele etape: 1,23. Ai inteles ideea. Practic, un procedeu standardizat este scris in aceasta baza de date de cunostinte astfel incat nu vei mai fi nevoie sa explici de fiecare data procedura. Cand un angajat a uitat pasii necesari sau are nevoie sa urmeze o procedura pentru o anumita situatie va consulta abaza de date de cunostinte, denumita si wiki intern (in cazul acesta).
Fiind un subiect interesant si pe marginea caruia am multe de scris il voi trata pe larg in articolele urmatoare. Nu uita sa te abonezi la acest blog prin e-mail. Ai formularul mai jos sau in bara din dreapta.
Este WordPress o platforma recomandata pentru tine?
Daca iti doresti un site, in proportie de 99% da, WordPress este pentru tine cu siguranta. Imi poti trimite un mesaj prin formularul alaturat si, in functie de ceea ce iti doresti si de obiectivele tale stabilim impreuna daca WordPress reprezinta o solutie optima pentru tine sau ai nevoie de alta platforma.
In concluzie: WordPress este cea mai buna solutie pentru realizarea unui site daca ar fi sa discutam despre aria cea mai extinsa de utilizare a acestei platforme. Tot cea mai buna solutie, de departe, este alegerea WordPress pentru creare blogului, fie personal fie de companie.
La Intelirom ™ platforma WordPress resprezinta un departament separat si pe blog o categorie separata. Nu uita sa te abonezi la newsletter-ul lunar pentru noutati sfaturi, idei, tutoriale WordPress, probabil printre cele mai bune informatii pe care le vei gasi in Romania pentru aceasta platforma.