cosul meu
0

Niciun produs în coș.

11 trenduri in web design pentru 2018

1. Prioritate pe optimizarea site-ului pentru dispozitive mobile

Potrivit statisticilor, in anul 2016, 43,6 din traficul online din intreaga lume a fost generat de telefoanele mobile, fata de 35,1% in 2015. Cresterea este evidenta. Importanta designului optimizat pentru mobil este un trend in crestere constanta, lucru absolut normal in conditiile in care traficul pe mobil creste spectaculos.

Paginile de tip AMP (Accelerated Mobile Pages) devin tot mai importante. AMP este un proiect tip open-source, lansat in anul 2015 si are ca drept scop redarea paginilor unui site mult mai rapid. Poti recunoaste o pagina AMP datorita iconului cu un fulger inainte de descriere (in Google, in lista cu rezultatele relevate in urma unei cautari).

In 2018, AMP devine o necesitate.

2. Cresterea numarului de site-uri create pe platforma WordPress

WordPress este cea mai folosita platforma cand discutam despre crearea unui site. Sunt prea multe avantaje pe care le ofera WordPress ca sa nu-si merite locul I in ierarhia solutiilor de tip CMS (Content Management System).

Foarte multi dintre cei care s-au inselat folosind diversele intrumente de tip site-builder (wix, weebly, duda, yola, godaddy) vor migra catre WordPress, pe propriul domeniu .ro (cel mai probabil) asa cum ar fi trebuit sa faca de la bun inceput. Cel putin sper ca isi vor da seama in 2018 si nu mai tarziu 😀 ca au adoptat o strategie gresita.

Am convingerea ca si o mare parte dintre utilizatorii platformelor de creare de site-uri Joomla si Drupal vor trece la WordPress.

3.  Fonturi mai mari si mai bolduite pe fundaluri simple

Pentru completarea stilurilor moderne de design vei avea nevoie de un font care sa evidentieze mai bine mesajul pe care vrei sa il transmiti.
Printr-un font indraznet, mare si ingrosat poti face ca mesajul tau sa fie mai bine retinut si poti creste rata de conversie.

Utilizarea fonturilor pe fundaluri simple si nu pe imagini va fi benefica si pentru vizitatorii care acceseaza site-ul de pe mobil. Este cunoscut faptul ca imaginile incetinesc viteza site-ului pe dispozitivele mobile.

4. Cresterea numarului de elemente de marketing in site

Pe plan mondial oamenii inteleg ca un site este mijloc prin care poti obtine succesul si isi dau seama ce instrument important au la indemana. In Romania doar cei mai inteligenti si determinati dintre manageri au inteles lucrurile si vor actiona in consecinta.

Ca elemente de marketing in site pot enumera: pop-up inteligent pe anumite pagini, pop-up care apare atunci cand vizitatorul paraseste site-ul, formular de abonare la newsletter cu legatura automata la un serviciu de e-mail marketing, sistem de abonare automata la articole..etc.
Vom asista in 2018 la o crestere a numarului acestor elemente in site-uri.

5. Animatii mai avansate la derularea paginilor

Animatiile se declanseaza in momentul in care un vizitator deruleaza pagina. Daca acum cativa ani era foate important ca pagina sa fie cat mai scurta, astfel incat vizitatorul sa nu deruleze prea mult, acum este ok sa avem o pagina lunga.

Aceste animatii nu sunt noi dar modul in care sunt folosite este nou. Cele mai bune animatii sunt minimaliste si pot scoate in evidenta anumite blocuri de text, butoane sau formulare, astfel incat sa creasca rata de conversie.

Animatiile pot transmite o experienta mai interactiva celor care iti viziteaza site-ul daca sunt folosite in mod inteligent.

6. Designul responsive

Adaptarea unui site la diverse rezolutii si dispozitive este mai mult un principiu decat un trend. Nu pot trece totusi cu vederea importanta unui design adaptabil. In Romania inca sunt extrem de multe site-uri vechi, neingrijite si neactualizate. De responsive nici nu mai vorbim. Nu este nicio problema.  Managerii interesati de un site performant se vor bucura de clienti si profit, restul stau pe margine si aduc bani de acasa.

Un lucru este clar: site-ul tau trebuie sa arate bine pe orice dispozitiv iar daca inca nu este optimizat considera ca fiind o prioritate maxima redesign-ul lui intr-un mod adaptabil.

7.  Inteligenta artificiala

Stiu ca pentru multi par termeni din filmele SF, mai ales cand adaugam in context si anul 2018, insa inteligenta articificala este din ce in ce mai prezenta in viata noastra si mai nou: in site-urile noastre.

Adobe Sensei ne promite deja sa faca instrumentele AI (Artificial Intelligence) mai accesibile pentru dezvoltatorii web. Usor usor, inteligenta articificiala isi va face loc in site-uri astfel incat multe task-uri vor fi automatizate.

Personal, cred ca scopul cel mai imporant al unui element de inteligenta artificiala intr-un site este maximizarea ratei de conversie.

8. Grafica vectoriala scalabila (SVG)

Desi nu este nou, in 2018 ne putem astepta ca acest format grafic sa cunoasca o crestere majora si sa se apropie ca numar de utilizare a formatelor de fisiere traditionale, cum ar fi PNG, GIF si JPG.

SVG-urile sunt imagini vectoriale, nu pixeli, ceea ce le ofera multe avantaje. Acestea sunt incredibil de scalabile (mentinand in acelasi timp calitatea acestora), ceea ce inseamna ca nu vor afecta viteza paginii atunci cand sunt animate deoarece nu au nevoie de nici o cerere HTTP.

SVG-urile sunt esentiale pentru furnizarea de experiente multimedia de calitate pentru utilizatori in 2018.

9. Design simplu

Trendul continua. Și este normal tinand cont ca acum totul se desfasoara intr-o viteza maxima. Nimeni nu mai are timp sau chef sa citeasca prezentari de tip roman a firmelor.  Nimeni nu mai sta sa navigheze intr-un labirint de elemente grafice si culori imbinate gresit si deranjante pentru ochi. Acum totul trebuie sa fie simplu, scurt si la obiect.

Detaliile suplimentare le poti insera in articolele blogului, pentru ca da, ai nevoie de un blog daca vrei sa te diferentiezi in piata.

10. Mai mult material video in site

Un video, daca este bine gandit si realizat, poate tine conectat un vizitator mai mult timp in site. Google vede acest lucru si va pune site-ul tau intr-o lumina mai favorabila. Un ulterior proiect SEO (optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare) va fi mai usor de implementat, site-ul avand deja o bila alba din partea Google.

In plus, video-marketing-ul continua sa fie pe un trend ascendent, de acum insa, video-urile nu vor mai fi prezentate doar pe YouTube sau Vimeo, le vom insera si in site.

Iti recomand sa te documentezi asupra importantei video-marketing-ului pentru afacerea ta si sa iei in calcul investitia in materiale video. Asemeni blogului, video-urile iti pot aduce clienti, imagine si notorietate in piata.

11. Securitatea site-ului

In Romania exista o categorie restransa de detinatori de site-uri care realizeaza importanta  securizarii unui site. Restul detinatorilor de site-uri realizeaza acest lucru doar atunci cand au site-ul spart. Uneori este prea tarziu si investitia este pierduta definitiv.

Poate ca este si vina noastra, a celor care avem cunostinte despre securizarea site-ului ca nu ne implicam mai mult in activitati educationale. Sper ca si managerii romani sa inteleaga cat de important este acest aspect.
In fond este vorba despre protejarea investitiei, a imaginii si a pozitiei in Google.

Pana la a fi in trenduri insa, trebuie sa verifici daca site-ul  tau indeplineste criteriile esentiale de performanta. Ma poti contacta si vei primi GRATUIT 5 sfaturi despre cum iti poti imbunatati site-ul.

Investeste inteligent!