1. APP: aplicatie ce executa diferite sarcini pe calculator sau smartphone. Acest termen a fost popularizat de Steve Jobs ( Apple ).
2. ALERTS: sunt emailuri pe care le primesti zilnic ( de obicei de la google ). Mesajul acestor emailuri releva continut web in baza cuvintelor cheie pe care le-ai setat. De ex.: daca vrei sa fii la curent cu noutatile ce apar online despre ” turism in Valea Prahovei” intri aici si adaugi aceste cuvinte cheie.
3. COMPETE: aplicatie ce ruleaza exclusiv online si permite utilizatorilor sa compare statistici intre doua site-uri.
4. DELICIOUS: un serviciu gratuit oferit de Yahoo. Cand cineva eticheteaza un articol de blog sau un video cu Delicious, este ca si cum ar oferi un vot.Insa, la data de 20 dec.2010 yahoo a anuntat ca va inchide Delicious, alaturi de Yahoo Buzz, AltaVista si MyBlogLog. Deasemeni Yahoo va renunta si la apx. 600 de angajati.
5. DIGG: platforma similara cu delicious unde utilizatorii voteaza diverse articole si video-uri. Daca articolul tau primeste multe voturi, Digg te promoveaza pe prima pagina, unde beneficiezi de afisari catre milioane de vizitatori. Digg ofera posibilitata ca un continut valoros sa fie promovat de comunitata sa de membrii.
6. DISQUS: reprezinta un sistem de comentarii si o unealta de moderare, pentru un site sau blog. Acest serviciu iti permite sa integrezi social media pe orice website sau platforma online.
7. FACEBOOK: cea mai cunoscuta platforma de socializare din online. Este un adevarat fenomen ce a convins peste 7 milioane de romani sa isi deschida un cont. Vom avea pe blog mai multe articole despre Facebook.
8. FLICKR: este o retea sociala ce permite utilizatorilor sa stocheze fotografii si sa le distribuie.
9. FOURSQUARE: este o retea sociala ce iti permite sa impartasesti cu prietenii locurile in care mergi. Desemeni poti adauga informatii despre locatia pe care o vizitezi ( club, retaurant..etc )
10. GOOGLE DOCS: aplicatie online ce include instrumente pentru procesarea de text, calcul tabelar si prezentari. Se poate numi si inlocuitorul din nori a lui Microsoft Office. Google Docs permite si up-load-ul de documente din calculator pe internet si ofera posibilitatea sa le editezi. Deasemeni, google docs, ofera facilitatea ca un grup de oameni sa aiba acees la documente si sa le editeze. Necesita un cont de gmail.
11. GOWALLA: o retea sociala in care prietenii isi impartesesc locatiile lor si se conecteaza cu altii din vecinatate.
12. HOOTSUITE: permite gestionarea mai multor conturide social media.
13. JOOMLA: este o platforma ( CMS ) prin care se pot realiza bloguri, site-uri, portaluri, magazine online. Poate fi o alternativa la wordpress.
14. LIKE: sub fiecare status de pe facebook exista un mic buton: like. Daca iti place respectivul status ii poti arata autorului ca esti de acord cu el sau ca agreezi statusul sau prin apasarea butonului like. A oferi un like este si o metoda de recomandarea a statusurilor catre prietenii tai.
15. LINKEDIN: este o retea sociala orientata catre profesionistii din diferite domenii si mediului de afaceri. Este o retea utilizata pentru conexiuni de afaceri, in special.
16. MYSPACE: a fost cea mai utilizata retea sociala pana la explozia facebook si a ramas in USA una dintre cele mai apreciate platforme de socializare.
17. POSTEROUS: este un instrument usor de folost pentru a crea bloguri pentru familie, prieteni, colegi..etc. si face ca realizarea unui blog sa fi o joaca de copii.
18.QiK: este un serviciu ce permite publicarea de video-uri direct de pe telefonul mobil ( sau alt dispozitiv mobil gen tableta ). Pe telefonul mobil se instaleaza un soft oferit de qik ce poate inregistra un video si il poate distribui online.
Qik ofera si posibilitatea de video-chat precum si trimiterea/primirea de videomail.
19. REDDIT: este o platforma similara cu Digg si Delicious ce reuneste o comunitate de utilizatori ce impart si voteaza diverse articole.
20. SLIDESHARE: este platforma unde putem incarca si prezenta diverse slide-show-uri si documente. Astfel, prezentarile noatre pot deveni publice si preluate pe blog-uri, site-uri sau distribuite in social media.
21. SOCIAL MEDIA: in opinia noastra social media este un conglomerat de instrumente, platforme si tehnologii ce faciliteaza comunicarea si impartasirea de informatii, articole, imagini, video. Social Media are in centru un element social principal: dialogul. Exemple: bloguri, forumuri, retele sociale, comunitati, microblog. Un sinonim pentru social media ar putea fi: interactivitate.
22. SOCIAL MEDIA MONITORING: reprezinta un proces de monitorizare a mentionarilor unor cuvinte cheie in retelele sociale. Este un serviciu utilizat mai mult de companii.
23. STUMBLEUPON: o platforma similara cu Digg, Delicious, Reddit. Cand acorzi un rating utilizand stumbleupon unui site care iti place, in mod automat il distribui si altor utilizatori.
24. TAGCLOUD: este o modalitate de afisare a etichetelor unui articol de blog ( de ex. )
25. TECHNORATI: este un motor de cautare al blogurilor ce ofera rank-uri si categorii.Utilizand technorati putem fi la curent cu domeniile noastre de interes fara a fi abonati la cateva sute de blog-uri.
26. TWEETDECK: aplicatie ce inglobeaza conturile tale sociale ( facebook, twitter, googlebuzz..etc ) si iti ofera o privire de ansamblu asupra lor intr-o singura fereastra.
27.TWITTER: este cea mai cunoscuta si utilizata platforma de microblogging din lume. Statusurile postate pe twitter nu pot depasi 200 de carctere, aceasta sunt vizualizate de cei care te urmaresc pe twitter. In viitor o sa vin cu un articol detaliat twitter-ului, deoarece, la fel ca si facebook, merita toata atentia noastra.
28. TYPEAD: este o platforma de bloguri. Ofera gazduire si instrumentele necesare crearii unui blog.
29. VIDEOBLOG: un blog in care continutul generat este mai mult video si mai putin text.
30. VIDDLER: este un site de video-sharing asemeni youtube si vimeo.
31. VIMEO: site de video-sharing unde utilizatorii pot incarca materiel video, mai putin cee cu continut comercial.
32. VIRAL MARKETING: este o ramura a marketingului online care ce are ca drept scop propagarea rapida a mesajului publicitar in retelel sociale si de vide-sharing. Este o metoda de a atrage multi clienti cu investitie mica, insa necesita multa creativitate ( ca si marketingul in general ). Conform Asociatiei Americane de Marketing, marketingul viral reprezinta un fenomen care inlesneste si incurajeaza oamenii sa transmita mai departe un mesaj de marketing,ca un virus..de unde si denumirea.
33.WEBMINAR: este varianta prescurtata a web-based seminar. Prin webinar se intelege desfarurarea exclusiv online de conferinte, traing-uri sau prezentari.
34. WIDGET: element de grafica sub forma unei casete sau a unei ferestre, incorporate in blog ( de obicei ) al carei continut poate fi schimbat usor de administrator.
35. WORDPRESS: cea mai cunoscuta si utilizata platfoma de blog. Este un CMS ce permite crearea unui blog sau in ultima vreme a site-urilor.
Puteti imbogati acest glosar prin comentarii constructive.
Alti termeni:
CLOUD COMPUTING: reprezinta viitorul accesarii de date. Practic: fisierele sunt stocate pe internet, noi le putem accesa si modifica de oriunde.
EMBEDDING: procedeul de copiere a unui cod ( oferit de youtube, de ex. ) si inserarea acestuia in ste-ul/blog-ul personal.Astfel, pe blog, vom putea vedea video-ul repectiv. Procedeul nu este valabil numai pentru video.
AVATAR: Nu. Nu este film. Este reprezentarea grafica ce reprezinta oameni. De ex.: cand comentez un articol de pe acest blog apare poza mea, avatarul meu. Vizitati: www.gravatar.com
BLOGROLL: este partea din sidebar a unui blog ce ne afiseaza link-urile catre alte bloguri pe care le citim cu regularitate.
SOCIAL NETWORKING: reprezinta activitatea de socializare in online. Iti creezi un profi, cunosti oameni noi, discuti cu prietenii, impartasesti fisiere media si informatii.